Tools
Login
You are here: Αρχική » Το σχολείο » Διευθυντής » Το όραμα για το σχολείο
Τετάρτη, 03 Ιουν 2020

sisyphos-enimerosi 

Το όραμα για το σχολείο

Διευθυντής Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2011 00:24

 

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Λασιθίου ιδρύθηκε το 1924 και είναι από τα αρχαιότερα στο νομό σχολεία.

Το κτήριο του σημερινού σχολείου, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου, άρχισε να οικοδομείται το 1925 και αποπερατώθηκε το 1927, οπότε παραχωρήθηκε για να στεγάσει τους μαθητές του νέου Γυμνασίου. Το κτίσμα που δημιουργήθηκε τότε αναφέρεται και ως «παλιό κτήριο» για το σχολείο μας. Αποτελεί δε αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής και είναι διατηρητέο.

Βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου και πάνω σχεδόν από την περίφημη λίμνη του. Παλιά φαινόταν από την πλατεία. Δυστυχώς σήμερα δεν είναι ορατό από το κέντρο της πόλης λόγω της καθ? ύψος δόμησης των οικοδομών της πόλης.

Ας αδράξω την ευκαιρία για να σας επισημάνω αγαπητοί μαθητές ότι θα πρέπει να σέβεστε την υψηλή αισθητική των χώρων που περνάτε ένα αρκετά σημαντικό μέρος της ζωής σας. Δεν έχουν όλοι την τύχη να πάνε σε τέτοια σχολεία. Να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους σε χώρους τέτοιας αισθητικής. Ο βανδαλισμός δεν έχει να κάνει με τους πολιτισμένους Έλληνες. Θα πρέπει γι? αυτό να σέβεστε και να διαφυλάσσετε την αισθητική και την καθαριότητα του σχολείου σας με κάθε τρόπο.

Στο παλιό κτήριο προστέθηκαν νέες αίθουσες το 1962 και το 1968.

Το 1985 με την ίδρυση και δεύτερου Γυμνασίου στον Άγιο Νικόλαο μετονομάστηκε από «Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου» σε «1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου».

Από το σχολικό έτος 1991-92 λειτουργούν και Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, το Αθλητικό Γυμνάσιο, όπως συχνά αποκαλείται.

Από το σχολείο μας πέρασαν κατά καιρούς και δίδαξαν σημαντικοί επιστήμονες και άξιοι δάσκαλοι. Σήμερα διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό με επιστήμονες και παιδαγωγούς έμπειρους, νέους και ωριμότερους, με πολλά επαγγελματικά βιώματα, γνώσεις, με όρεξη, υψηλό φρόνημα, διάθεση για ανάληψη ευθυνών και επαγγελματική ανέλιξη στο λειτούργημα το οποίο επέλεξαν να υπηρετήσουν. Έχουμε πολλούς επιμορφωμένους καθηγητές τόσο στο ιδιαίτερο αντικείμενό τους όσο και στις νέες τεχνολογίες, ενώ αρκετοί ακόμα συνάδελφοι παράλληλα με τα διδακτικά τους καθήκοντα κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και εκπονούν επιστημονικές διατριβές. Όλοι οι συνάδελφοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και οι οποίοι το κάνουν «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», για να θυμηθούμε τον ποιητή, αξίζουν συγχαρητηρίων και ασφαλώς θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους. Είναι γνωστό εξ άλλου πως περισσότερο από κάθε άλλον ο καλός δάσκαλος γηράσκει αεί διδασκόμενος.

Από το σημερινό 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου αποφοίτησαν πολλές σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου όχι μόνο της τοπικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού, πολιτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας (υπουργοί, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές, μητροπολίτες κ.α.)

Είναι νομίζουμε εύκολα αντιληπτό ότι το παρελθόν του σχολείου και η ιστορία του προκαλούν μεγάλη ευθύνη και δημιουργούν επιπροσθέτως σημαντικό βάρος για τη διεύθυνσή του. Συνοψίζοντας το όραμα του σχολείου μας επιθυμούμε αυτό να αποτελέσει:

α) Ένα χώρο δημοκρατικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των συνιστωσών οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του, στο πλαίσιο της νομιμότητας.

β) Για τους μαθητές να αποτελέσει μια κυψέλη στην οποία θα κυριαρχεί η ίση μεταχείριση και θα παρέχονται πολλές και ποικίλες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουν αυτοί να αναπτύξουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ελεύθερο πνεύμα, δημοκρατική συνείδηση και να δημιουργήσουν το απαραίτητο υπόβαθρο για την επιστημονική αντίληψη του κόσμου.

γ) Για τους καθηγητές ένας ευχάριστος εργασιακός χώρος διαρκών επιστημονικών και παιδαγωγικών αναζητήσεων, αυτομόρφωσης, επιμόρφωσης, παρώθησης στην καινοτομία και τη διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη.

δ) Για τους γονείς ένας ανοιχτός χώρος επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να γίνουν χρηστοί πολίτες και να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό όλες τους τις ικανότητες και τα ταλέντα.

ε) Για τους διοικητικούς υπαλλήλους και το άλλο προσωπικό να λειτουργήσουμε συνεργατικά, δημοκρατικά και δημιουργικά σε ένα περιβάλλον που θα δημιουργεί τη συνείδηση ότι οι προσπάθειες που γίνονται εδώ αποδίδουν αποτελέσματα και θα νοιώθουν έντονη την ικανοποίηση που προκύπτει απ? αυτό και

στ) Για την κοινωνία ένα περιβάλλον ανοιχτής και συνεχούς αλληλεπίδρασης και δημόσιου απολογισμού.

Οι αρχές της, μοντέρνας, συναισθηματικής νοημοσύνης το έχουν επισημάνει: δεν είναι οι επιμέρους συνιστώσες αυτές που δημιουργούν το αποτέλεσμα αλλά ο τρόπος που αλληλεπιδρούν συνεργαζόμενες μεταξύ τους. Και αυτό είναι που κάνει το έργο της διεύθυνσης ενός ιστορικού σχολείου με αξιόλογο εκπαιδευτικό δυναμικό, όπως το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, να είναι μια πρόκληση για τον διευθυντή του.

Αναφέρεται ότι ο ρόλος της διεύθυνσης μιας εκπαιδευτικής μονάδας έχει να κάνει βασικά με δυο πράγματα: α) την τήρηση της νομιμότητας και β) την επίλυση κρίσεων ή συγκρούσεων. Ασφαλώς και δεν τίθεται υπό αίρεση η τήρηση της νομιμότητας. Για την επίλυση των κρίσεων όμως το πνεύμα μας είναι: αυστηρή οριοθέτηση ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη δοκιμασμένη και αποτελεσματικότερη χρήση του ? χιούμορ. Επιθυμούμε να είμαστε ξεκάθαροι σ? αυτό: ότι συναποφασίζουμε θα πρέπει με συνέπεια να το υλοποιούμε.

Σκοπός μας θα είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού και ταυτόχρονα αποτελεσματικού σχολείου.

Δυστυχώς το σύστημα διοίκησης στη χώρα μας είναι ιεραρχικό και συγκεντρωτικό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αφήνονται μεγάλα περιθώρια στις σχολικές μονάδες να ασκήσουν αυτόνομη εσωτερική πολιτική. Μόνο στο περιθώριο του αναλυτικού προγράμματος μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και σε μικρό βαθμό. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε τα περιθώρια αυτά για να αναπτύξουμε καινοτόμες δράσεις σε θέματα όπως αυτά της επιλογής των μεθόδων διδασκαλίας, την τοπική ιστορία και κουλτούρα, την ανάπτυξη συνθετικών δημιουργικών εργασιών, τα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, τα αντίστοιχα αγωγής υγείας και τις πολιτιστικές δράσεις.

Η αποτελεσματικότητα του σχολείου έχει να κάνει με την επίτευξη των στόχων που τίθενται, είτε είναι αυτοί εσωτερικοί που βάζει δηλαδή το ίδιο το σχολείο, είτε τίθενται από την ιεραρχία του συστήματος διοίκησης της εκπαίδευσης. Ένα αποτελεσματικό σχολείο δεν προσφέρει αναγκαστικά και ποιοτική εκπαίδευση αφού μπορεί να θέτει χαμηλούς στόχους. Αυτό γίνεται κυρίως στα σχολεία που δεν ρισκάρουν στην καινοτομία και τη νεοτερικότητα. Τηρούν τον τύπο του νόμο, απαντούν στα έγγραφα εγκαίρως και εφαρμόζουν την πεπατημένη στην υλοποίηση του αναλυτικού προγράμματος.

Η έρευνα για την ποιότητα των σχολικών μονάδων έχει δώσει μερικά βασικά χαρακτηριστικά για τα αποκαλούμενα ποιοτικά σχολεία. Έτσι σ? αυτά:

  1. Η προσοχή του διευθυντή του σχολείου είναι στραμμένη προς την ποιότητα της παρεχόμενης διδασκαλίας. Σκοπός μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι οι συνάδελφοι να αξιοποιήσουν στη διδακτική πράξη μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών μεθόδων, εποπτικών οργάνων, περιβαλλόντων εξομοίωσης, πολυμέσων, διερευνητικής μάθησης, ποικιλίας μεθόδων αξιολόγησης. Να προωθήσουμε επίσης για τον ίδιο σκοπό, όπου και όπως μπορούμε καλύτερα, την αυτομόρφωσή τους, την επιμόρφωση, την εμψύχωση και στήριξη με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο.
  2. Στα ποιοτικά σχολεία η έρευνα έχει δείξει ότι μεγάλη βαρύτητα έχει ο χρόνος που αφιερωνόταν στη διδασκαλία. Η ελαχιστοποίηση δηλαδή των παρενεργειών από αυτό που αποκαλείται «παραπρόγραμμα», αφού εν πολλοίς λειτουργούν στον ίδιο χρόνο. Δηλαδή να ελαχιστοποιήσουμε την απόκλιση εκείνου που έχουμε πρόθεση να κάνουμε από αυτό που πραγματικά γίνεται. Εννοούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη σπατάλη του εκπαιδευτικού χρόνου στο μέτρο που μπορούμε να παρέμβουμε γι? αυτό. Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου, υλοποίηση, διαμορφωτική αξιολόγηση και αν απαιτηθεί ανατροφοδότηση σε μια συνεχή διαδικασία.
  3. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε στο σχολείο μας ένα υγιές κλίμα οργάνωσης και αίσθημα ασφάλειας, το οποίο θεωρούμε πολύ βοηθητικό για τη διδασκαλία και τη μάθηση.
  4. Στα ποιοτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί αναμένουν από όλους τους μαθητές να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο επίδοσης. Δεν κάνουν μάθημα με τους λίγους εγκαταλείποντας όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Στο βαθμό που το μπορούν κλιμακώνουν τη δυσκολία κάνοντας τους αδύνατους να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
  5. Στα ποιοτικά σχολεία η μέτρηση της επίδοσης των μαθητών είναι η βάση για την αξιολόγηση της διδακτικής πράξης. Ο στόχος εκτός από τις θεσμοθετημένες τελικές εξετάσεις πάντα διαμορφωτικός για να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα της διδασκαλίας.
  6. Οι γονείς στα ποιοτικά σχολεία είναι αναμεμειγμένοι ενεργά και επιθυμούν συνειδητά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Τη βοήθεια τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε την περιμένουμε όχι μόνο με μεγάλη χαρά αλλά δεν σας κρύβω και με αγωνία.

 

Θα πρέπει να κάνετε τα πράγματα απλά αλλά όχι απλούστερα, μας άφησε παρακαταθήκη ο Αϊνστάιν. Το σχολείο είναι ένα ανοιχτό σύστημα και δεν λειτουργεί σε κοινωνικό κενό. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η παράθεση και μόνο των παραμέτρων του αποτελεσματικού σχολείου από τον διευθυντή του κάνει το σχολείο αποτελεσματικό και τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες ποιοτικές. Δεν αποτελούμε την εξαίρεση. Και στην δική μας την περίπτωση για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Η προηγούμενη όμως απαρίθμηση επιθυμούμε να εκληφθεί ως δήλωση προθέσεων για τη γραμμή πλεύσης του σχολείου μας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που αρχίζει σήμερα.

Θα παραβιάζαμε ανοιχτές πύλες αν λέγαμε ότι η φετινή σχολική χρονιά προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Το διαισθανόμαστε όλοι από την γενική πληροφόρηση που έχουμε. Δεν είναι στις προθέσεις μας από τη θέση αυτή να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες για τους τρόπους αντιμετώπισης που προγραμματίζουμε. Θα τα δούμε από αύριο στην πράξη βήμα-βήμα. Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ότι η τήρηση και η εφαρμογή του, εκτός από τις καλές προθέσεις, απαιτεί και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Για την περίπτωσή μας πιστεύω πως η καλή λειτουργία του σχολείου απαιτεί και τον πατριωτισμό της σχολικής κοινότητας. Είμαι βέβαιος σε ότι μας αφορά πως θα έχουμε μια καλή χρονιά και μια καλή συνεργασία!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2011 16:59

Προσθήκη σχολίου

Προσθέστε το μήνυμα σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ