Ένα καινούριο πρόγραμμα Erasmus+ ξεκίνησε και αυτή τη χρονιά για το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου!
To ονομάσαμε HEROES, ακρωνύμιο των “Healthy,Environmentally conscious,Respectful,Open-
minded,European Students” δηλαδή “Υγιείς, ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με σεβασμό,ανοιχτόμυαλοι Ευρωπαίοι μαθητές” – το ίδιο το όνομα αναφέρει και τους στόχους του.
Την προηγούμενη εβδομάδα δυο καθηγήτριες, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, ταξίδεψαν στο Alkmaar της Ολλανδίας, στο σχολείο “Stedelijk Dalton College Alkmaar”, για επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing), για να παρακολουθήσουν δηλαδή το μάθημα των εκεί εκπαιδευτικών, να γνωρίσουν νέες διδακτικές τεχνικές και να έρθουν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της συγκεκριμένης χώρας.Το σχολείο Stedelijk Dalton College Alkmaar είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης DALTON, που δημιουργήθηκε από την παιδαγωγό Helen Parkhurst και η οποία εμπνευσμένη από το έργο του Ελβετού ψυχολόγου Jean Piaget και της Ιταλίδας παιδαγωγού Maria Montessori δημιούργησε το Dalton plan, με βάση τις εξής αρχές :
Υπευθυνότητα – Ελευθερία – Αποδοτικότητα – Ανεξαρτησία – Αυτοαξιολόγηση/Αναστοχασμός
Κάθε μαθητής αναλαμβάνει την ευθύνη της συνεχούς εξέλιξής του θέτοντας ατομικούς- ξεχωριστούς στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτικού- μέντορα στο δικό του χρόνο και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Οι μαθητές αφιερώνουν μια διδακτική ώρα κάθε μέρα σε όποιο μάθημα- εκπαιδευτικό επιθυμούν για να επιδιώξουν την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στόχου.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται λοιπόν να κάνουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία πράξη καθώς διδάσκουν συγχρόνως το ίδιο αντικείμενο σε μαθητές διαφορετικού μαθησιακού επιπέδου, στόχων, ακόμη και ηλικίας και να προσαρμόσουν το μάθημά τους στις ανάγκες του καθενός. Παράλληλα, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και επιτυγχάνεται η συμπερίληψη όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτή τη διαφοροποιημένη διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθόδους και αξιοποιούνται οι ΤΠΕ, ψηφιακές εφαρμογές και online εργαλεία (webtools 2.0) .
Συνολικά έξι εκπαιδευτικοί από τρία διαφορετικά συνεργαζόμενα σχολεία (από Ισπανία, Αυστρία και Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τις αρχές του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος (που συνεχώς επεκτείνεται στην Ολλανδία), να δουν από κοντά πώς λειτουργούν οι εκπαιδευτικοί, πώς αντιδρούν οι μαθητές και να το εκτιμήσουν στην πράξη.
Τα 4 συνεργαζόμενα σχολεία ( IES Monegros-Gaspar Lax από τη Sariñena της Ισπανίας, NMS St. Agatha, από τη St. Agatha της Αυστρίας, Stedelijk Dalton College Alkmaar από το Alkmaar της Ολλανδίας, και 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου) ήδη επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της πλατφόρμας του eTwinning και υλοποιούν ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την καλύτερη γνωριμία των μαθητών.
Η επόμενη συνάντηση των σχολείων, με μαθητές αυτή τη φορά, έχει οριστεί για το Μάιο του 2022 στον Άγιο Νικόλαο! Τους περιμένουμε με ανυπομονησία!
Η Δ/ντρια του 1ου Γυμνασίου Οι εκπαιδευτικοί
Πυθαρούλη Όλγα Ταμπουρατζή Ειρήνη
Φουτάκη Νεκταρία