Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΑΝΩΓΕΙΩΝ (PICS) (2011)

Στις 8 και 9 Απριλίου 2011 οι περιβαλλοντικές ομάδες της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου και της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αγ. Νικολάου, με συνοδούς τους καθηγητές Γιάννη Ευαγγελινάκη, Ελένη Σουλαδάκη, Αριστέα Φρουζάκη, Χρυσούλα Κουνενάκη και Βούλα Τασσοπούλου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων στα πλαίσια εκπόνησης σχετικής εργασίας. Οι εντυπώσεις τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών που τους συνόδευσαν υπήρξαν άριστες. Η υποδοχή, η φιλοξενία, η ευγένεια αλλά και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του Κ.Π.Ε. ήταν άψογη.

Η υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. κ. Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, με τη συνεχή ολοήμερη συμπαράσταση του Βαγγέλη Βρέντζου, των μόνων που απέμειναν από την 6μελή Παιδαγωγική Ομάδα και οι οποίοι πασχίζουν να λειτουργήσουν αυτή τη χρονιά το αξιολογότατο Περιβαλλοντικό Κέντρο, αφού μας παρουσίασαν θεωρητικά το πρόγραμμα που είχε θέμα «Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού μέσα από το μονοπάτι του Αγ. Υακίνθου», παρακίνησαν τα παιδιά να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας από το ολοκαύτωμα των Ανωγείων κατά την περίοδο της Κατοχής και την πλούσια έκθεση του μεγάλου Ανωγειανού καλλιτέχνη Νίκου Ξυλούρη, που παρουσιαζόταν σε αίθουσα του δήμου επί τη ευκαιρία του έτους Ξυλούρη με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Η επίσκεψη ακολούθως στο σύγχρονο τυροκομείο του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ανωγείων πρόσφερε στα παιδιά τη δυνατότητα να περιεργαστούν τη σημερινή τεχνική επεξεργασίας του γάλακτος και παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων και διάφορων ειδών τυροκομικών προιόντων.

Στη συνέχεια, με τη δική τους συνοδεία, οι μαθητές επισκέφτηκαν το σπήλαιο Σφεντόνη στα Ζωνιανά, όπου ενθουσιάστηκαν με τον πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.

Το απόγευμα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του κ. Ποταμιάνου στα Ζωνιανά καθώς και στην οικία του Νίκου Ξυλούρη στα Ανώγεια.

Την επόμενη μέρα η ομάδα ανηφόρισε στον Ψηλορείτη όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά προϊόντα της διάλυσης των ασβεστόλιθων.

Έπειτα ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε. στις Δολίνες, στις Καταβόθρες και στον όμορφο χώρο όπου έχει κτιστεί ο Άγ. Υάκινθος, ναός αρχιτεκτονικά καθ΄ όλα όμοιος με ένα Μητάτο του Ψηλορείτη, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν βιωματικά παιχνίδια στη φύση και να παρατηρήσουν τη χλωρίδα. Σίγουρα όμως θα τους μείνει αλησμόνητη η εμπειρία της παρακολούθησης της παραδοσιακής τυροκομικής τέχνης στο Μητάτο, όπου βίωσαν σε όλη τη διάρκεια και τα στάδια την τέχνη παρασκευής του τυριού και την παραγωγή των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προιόντων, όπως της μυζήθρας την οποία γεύτηκαν καθώς σχηματιζόταν στο παραδοσιακό καζάνι του βοσκού.

aneΟ ενθουσιασμός και η αίσθηση ικανοποίησης των παιδιών είναι το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» για τους ανθρώπους του Κέντρου, η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους αλλά και κίνητρο για την εκπόνηση εξωσχολικών εργασιών. Από την πλευρά όμως των εκπαιδευτικών θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η φιλοξενία των ανθρώπων του Κ.Π.Ε. Ανωγείων και η πρόθυμη διάθεση όλων, όσων ασχολήθηκαν με τα παιδιά μας, είναι η καλύτερη διαφήμιση για έναν ούτως ή άλλως πανέμορφο και ιστορικό τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top