Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στο Άλκμααρ της Ολλανδίας με το πρόγραμμα Erasmus + (video-pics)

Μια μοναδική Erasmus+ εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι ‘H.E.R.O.E.S’ του 1ου Γυμνασίου.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις μαθητές και οι δυο  συνοδοί καθηγητές τους βρέθηκαν την εβδομάδα 7-13 Μαΐου στο Alkmaar της Βόρειας Ολλανδίας, φιλοξενούμενοι του σχολείου ‘Stedelijk Dalton College Alkmaar’.

Εκεί συναντήθηκαν και με τους υπόλοιπους συνεργάτες του έργου ‘Get fit for a greener world’ από τα σχολεία ‘IES Monegros-Gaspar Lax’ από τη Sariñena της Ισπανίας και NMS St.Agatha από την St.Agatha της Αυστρίας και όλοι μαζί έζησαν μοναδικές στιγμές συνεργασίας,συνύπαρξης και συμφιλίωσης που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Πρόκειται για την τελευταία μετακίνηση του βραχυπρόθεσμου σχεδίου Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας από το τέλος του 2021 κι ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Η επίσκεψη στο Άλκμααρ μέσα από τα μάτια των μαθητών

Με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκίνησε το ταξίδι για την Ολλανδία την Κυριακή 07/05. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης η ομάδα μας έφτασε αργά το βράδυ στο  Άμστερνταμ κι από κει με τρένο στο Αλκμααρ  όπου μας περίμεναν με ανυπομονησία οι οικογένειες  που θα μας φιλοξενούσαν.

Από τις πρώτες στιγμές φάνηκε πως θα ακολουθούσε μια υπέροχη εβδομάδα για όλους.

Το επόμενο πρωί φτάσαμε νωρίς στο σχολείο. Εκεί συναντήσαμε όλη την ομάδα Erasmus αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά από την Αυστρία και την Ισπανία. Η μέρα μας ξεκίνησε στην εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων με το καλωσόρισμα της διευθύντριας του  σχολείου και στη συνέχεια με μια σειρά από άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια γνωριμίας που είχαν ετοιμάσει για μας οι καθηγήτριες θεατρικής αγωγής.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου.

Εντυπωσιαστήκαμε από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το γυμναστήριο,τα εργαστήρια χημείας,τεχνολογίας,εικαστικών, μουσικής και χορού.

Περνώντας από τις τάξεις διαπιστώσαμε ότι οι μαθητές  χρησιμοποιούν ο καθένας το δικό του λαπτοπ και πως οι καθηγητές έχουν την δική τους αίθουσα με όλα τα εποπτικά μέσα που χρειάζονται για το μάθημά τους,χάρτες,βιβλία, όργανα,διαδραστικό πίνακα κλπ.

Μετά από το διάλειμμα για μεσημεριανό ήταν η ώρα για μάθημα Γεωγραφίας,Ιστορίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Μέσα από παρουσιάσεις, βίντεο και online διαδραστικά παιχνίδια μάθαμε για τον σημαντικό ρόλο του νερού στις Κάτω Χώρες,την ευεργετική και συγχρόνως καταστροφική δύναμή του και την ανάγκη για σωστή διαχείρισή του που οδήγησε στη δημιουργία φραγμάτων, καναλιών και την χρήση ανεμόμυλων για την αποξήρανση λιμνών και την δημιουργία νέας γης.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που οι Ολλανδοί έχουν καταφέρει να δαμάσουν το νερό και να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, ζώντας κάτω από το επίπεδο της θάλασσας!

Το απόγευμα το περάσαμε στα σπίτια των οικογενειών ενώ το βραδάκι συναντηθήκαμε όλοι για ένα συναρπαστικό αγώνα bowling.

Η επόμενη μέρα ήταν ημέρα εκδρομής.  Καθ’οδόν θαυμάσαμε τους αγρούς με τις πολύχρωμες τουλίπες, το πιο χαρακτηριστικό  λουλούδι-σύμβολο  της χώρας!

Πρώτη στάση ένας παραδοσιακός ανεμόμυλος-μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ενημερωθήκαμε για την χρήση και την λειτουργία των ανεμόμυλων και την σημασία τους στην διαμόρφωση του εδάφους  στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αργότερα, συνεχίσαμε με το λεωφορείο για την παραλιακή πόλη Egmond aan Zee.

Εκεί διασχίσαμε τους αμμόλοφους που εκτείνονται αρκετά μέτρα από την ακτή και με την κατά τόπους πυκνή βλάστηση τους προστατεύουν την ενδοχώρα από την ορμητική δύναμη του νερού.

Περπατήσαμε στη συνέχεια στην παραλία ,όπου είχε προγραμματιστεί μια δράση καθαρισμού, ο καιρός όμως  είχε άλλα σχέδια κι έτσι επιστρέψαμε νωρίτερα στο Άλκμααρ και στις οικογένειες που μας φιλοξενούσαν.

Την Τετάρτη ξεκινήσαμε νωρίς για την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ.

Στα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα,ακολούθησε μελέτη περίπτωσης ( case study) σε ομάδες  και στη συνέχεια δημιουργήσαμε πανό, υψώνοντας με αυτό τον τρόπο την φωνή μας για την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο διασκεδαστική με μια βόλτα στα κανάλια του Άμστερνταμ με θαλάσσιο ποδήλατο!

Το επόμενο πρωί  η ομάδα του Erasmus  συναντήθηκε στο σχολείο.

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και συμμετείχαμε οι μισοί σε αθλητικές δραστηριότητες ενώ οι άλλοι μισοί σε μουσικό εργαστήριο.

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα εικαστικών , όπου δημιουργήσαμε το ‘δέντρο του Erasmus’ αλλά και ζωγραφίσαμε υφασμάτινες ,επαναχρησιμοποιούμενες  τσάντες  για να ανταλλάξουμε με τους νέους μας φίλους.

Το απόγευμα κάναμε μια όμορφη βόλτα στο κέντρο της πόλης του Άλκμααρ.

Μια ομάδα παιδιών είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο γήπεδο της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου ενώ οι υπόλοιποι απόλαυσαν τα ψώνια τους στο κέντρο .

Το βράδυ συναντηθήκαμε όλοι σε ένα πολυχώρο εκδηλώσεων για παιχνίδι, φαγητό και χαλάρωση , όλοι μαζί μια συντροφιά, παρέα και με τις οικογένειες που μας φιλοξενούσαν.

Την Παρασκευή το πρωί συναντηθήκαμε όλοι μαζί για το κλείσιμο του προγράμματος.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, έγινε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων κι απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής από εκπρόσωπο της Εθνικής Μονάδας Erasmus των Κάτω Χωρών , η οποία δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από την συνεργασία των σχολείων  κι ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια, τόσο μεταξύ των εταίρων,όσο και μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν.’

Εύχομαι οι φιλίες που δημιουργήσατε να κρατήσουν για πάντα και να έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε ξανά στο μέλλον΄, είπε μεταξύ άλλων.

Το ίδιο ευχηθήκαμε κι εμείς, αποχαιρετώντας με δάκρυα χαράς και συγκίνησης τους φίλους μας.

Μετά από  μια σύντομη επίσκεψη στην υπαίθρια αγορά τυριών που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στο Άλκμααρ κι αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών, πήραμε το τρένο για το Άμστερνταμ, την πόλη με τα  εντυπωσιακά, πολύχρωμα κτίρια, τα κανάλια, τις αμέτρητες γέφυρες και τα άλλα τόσα ποδήλατα.

Είχαμε την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το σπίτι της Άννας Φρανκ.

Η εμπειρία ήταν πραγματικά συγκλονιστική!

Όσο και να έχουμε διαβάσει το βιβλίο, το να βρίσκεσαι στο χώρο, όπου έζησαν 8 άνθρωποι έγκλειστοι για δύο χρόνια ήταν κάτι που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην μνήμη και την καρδιά μας.

Τελευταία στάση του ταξιδιού μας  ήταν το μουσείο Βαν Γκογκ το πρωί του Σαββάτου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε λεπτομέρειες για την ζωή του εμβληματικού αυτού καλλιτέχνη και να θαυμάσουμε τα έργα του.

Το απόγευμα πήραμε το αεροπλάνο της επιστροφής. Γεμάτοι όμορφες εικόνες, αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες φτάσαμε το βράδυ στον  Άγιο Νικόλαο, ανυπομονώντας να τα μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους και συμμαθητές μας. Το ταξίδι μας αυτό αλλά και η όλη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus ήταν μια μοναδική, απολαυστική  εμπειρία που πιστεύουμε ότι  αξίζει να την ζήσουν όλοι!!

Οι μαθητές

Πλευριτάκης Μάνος

Βερυκοκίδη Ζωή

Τσαγκαράκη Μαριαλένα

Χαλκιαδάκη Ειρήνη

Οι συνοδοί καθηγητές

Κοϊνάκης Νίκος – Ταμπουρατζή Ειρήνη

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

scroll to top