Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στην Ισπανία με το πρόγραμμα Erasmus + (pics)

Μια υπέροχη εμπειρία Erasmus στην Ισπανία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε πέντε  μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 18/3 έως και τις 24/3/2023 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Get fit for a greener world” ήρθαμε σε επαφή με το ισπανικό  εκπαιδευτικό σύστημα, ζήσαμε την καθημερινότητα της ισπανικής οικογένειας και γνωρίσαμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό της μεσογειακής αυτής χώρας. Όλα ξεκίνησαν με μία πρωινή πτήση το Σάββατο 18/3 από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου με προορισμό το αεροδρόμιο «El Prat» της Βαρκελώνης, με σύντομη ενδιάμεση στάση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Η άφιξη στην καταλανική πρωτεύουσα μας ενθουσίασε πολύ ,καθώς είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε σε σημαντικά αξιοθέατά της , πολλά από τα οποία αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Ο λόφος του Μοντζουίκ με τις υπέροχες ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και το στάδιο, όπου η Βούλα Πατουλίδου πήρε το χρυσό μετάλλιο το 1992 ,  τα μοναδικής  αρχιτεκτονικής και ομορφιάς δημιουργήματα του Γκαουντί  , Sagrada Familia και Casa Mila , όπως και η βόλτα στα μνημεία της  γοτθικής συνοικίας( Casa d’ Ardiaca, Pont del Bisbe, Cathedral, Kiss of Freedom) ήταν οι βασικοί σταθμοί της πρώτης μέρας .
Λίγο πριν τη λήξη της είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε νοστιμότατα tapas αλλά και churros με ζεστή σοκολάτα.
Με το ξημέρωμα της Κυριακής 19/3, μαθητές και εκπαιδευτικοί θαυμάσαμε  το 20 μέτρων άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου , την κεντρική λεωφόρο La Rablas , την Barceloneta, τον πύργο Telefonica του Santiago Kalatrava, τον εντυπωσιακό Torre Glories και το Ναυτικό Μουσείο της πόλης , που φιλοξενεί ακριβές ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος της γαλέρας που συμμετείχε στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Επίσης , είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Μαραθώνιο της πόλης και να χειροκροτήσουμε αθλητές μεγάλης αντοχής.
Αφού είχαμε περιηγηθεί στις όμορφες γειτονιές στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και με ιδιαίτερη ικανοποίηση από όσα  αξιοθέατα είχαμε ήδη επισκεφθεί, πήραμε το τρένο για την Zaragoza και στην συνέχεια το λεωφορείο για την κωμόπολη της Sarinena , της επαρχίας  Huesca  της αυτόνομης κοινότητας της Αραγονίας.
Με χαρά μας υποδέχτηκαν οι  οικογένειες που θα  φιλοξενούσαν τους μαθητές μας, καθώς και οι συνεργάτες καθηγητές από το IES MONEGROS GASPAR LAX.
Επιπρόσθετα, συναντηθήκαμε  με τις αντιπροσωπείες από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ολλανδίας (‘Stedelijk Dalton College Alkmaar’ ) και της Αυστρίας ( NMS St.Agatha).
Μια πολλά υποσχόμενη σχολική εβδομάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει..
Πρωί – πρωί τη Δευτέρα 20/3  ξεκινήσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας στον προαύλιο χώρο του πολύ περιποιημένου ευρύχωρου σχολικού συγκροτήματος και ξεναγηθήκαμε στις τάξεις και τα εργαστήριά του.  Στη συνέχεια , παρακολουθήσαμε μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων και νιώσαμε ευπρόσδεκτοι στην ισπανική σχολική κοινότητα.
Το μεσημέρι στήθηκαν οι εστίες μαγειρικής στο κλειστό  γυμναστήριο, όπου με πολύ κέφι συνεργαστήκαμε μικροί και μεγάλοι σε ένα εργαστήριο  που σκοπό είχε την παρασκευή αντιπροσωπευτικών συνταγών από κάθε χώρα.
Το κουδούνι σήμανε την λήξη των μαθημάτων και όλοι επιστρέψαμε στο σπίτι φιλοξενίας ή στο κατάλυμα μας για λίγη ξεκούραση.
Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η ξενάγηση στην όμορφη κωμόπολη της Sarinena  , στην Iglesia de San Salvador  με τις φωλιές των πελαργών στο καμπαναριό και στη σκεπή της καθώς και στη μοναδικής ομορφιάς λίμνη της , η οποία αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και τόπο ξεκούρασης σημαντικών μεταναστευτικών πουλιών.
Έπειτα από μια σύντομη ενημέρωση για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του τόπου, μαθητές και συνοδοί  παρατηρήσαμε με ειδικό τηλεσκόπιο κάποια σπάνια πουλιά και συμμετείχαμε σε ένα ωραίο πικνίκ με τα φαγητά που με τόση χαρά είχαμε όλοι μαζί ετοιμάσει στο πρωινό  εργαστήριο του σχολείου.
Με ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα στις όχθες της λίμνης έκλεισε η πρώτη σχολική μέρα.
Την Τρίτη 21/3 είχαν σειρά τα εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – οικολογίας. Με την βοήθεια των έμπειρων καθηγητών τεχνολογίας του σχολείου , όλοι οι ερασμίτες συμμετέχοντες κατασκευάσαμε ξύλινες φωλιές και ταΐστρες για τα πουλιά , αλλά και επαναχρησιμοποιήσαμε  χαρτί εμπλουτίζοντάς το με σπόρους .
Έπειτα , με μια σύντομη πεζοπορία μετακινηθήκαμε στην Ermita de Santiago, όπου ξεναγηθήκαμε σε ένα μετόχι – ψυγείο αλλοτινής εποχής  και σε μια γειτονική στο σχολείο περιοχή όπου φυτεύσαμε πεύκα και κυπαρίσσια συμβάλλοντας έτσι στην αναδάσωσή της.
Με τη βοήθεια του δασαρχείου  συμμετείχαμε και σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι θησαυρού το οποίο αφορούσε στον εντοπισμό σπάνιων φυτών και βοτάνων της Αραγονίας.
Όση ώρα εμείς παιχνιδομαθαίναμε, οι  οικογένειες – οικοδεσπότες παρασκεύασαν μια παραδοσιακή ισπανική συνταγή ( Migas) με κρατσανιστό ψωμί και λουκάνικο longaniza , καθώς και μια ωραία μηλόπιτα  ,τα οποία όλοι γευτήκαμε με πολλή όρεξη στην εξοχή κάτω από αιωνόβια δένδρα .
Αμέσως μετά το ωραίο γεύμα οι οικογένειες με τα αυτοκίνητά τους μας οδήγησαν σε ένα μοναδικής ομορφιάς και γεωμορφολογικού σχηματισμού τοπίο , στη Sierra de Jubierre.
Κατά την επίσκεψη μας αυτή συνειδητοποιήσαμε ότι και η Ισπανία έχει την δική της έρημο και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε με αυτό .
Το ηλιοβασίλεμα από το ιδιαίτερα επιβλητικό και πανοραμικό σημείο παρατήρησης ήταν μοναδικό!
Η Τετάρτη 22/3 ήταν ημέρα ημερήσιας σχολικής εκδρομής! Με το λεωφορείο μεταβήκαμε στο εντυπωσιακό Parque Cultural Del Rio Vero ,  στα Tozal de Mallata όπου είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε σπηλαιοτεχνία ( Arte Rupestre)  του προϊστορικού ανθρώπου που χρονολογείται στα 40000 χρόνια π.Χ. Μια ανάσα μόλις δίπλα από τα Πυρηναία Όρη ζήσαμε μια εμπειρία μοναδική!
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πανέμορφο αραβικό χωριό Alquethar και ξεναγηθήκαμε στα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς στενά και το πανέμορφο κάστρο – εκκλησία της Santa Maria.
Είναι τοποθετημένο στην καρδιά της Sierra Canones de Guara National Park, δίπλα στα σύνορα της Ισπανίας με τη Γαλλία και την Ανδόρα και η θέα του είναι πραγματικά επιβλητική.
Ακόμα μια γεμάτη με εμπειρίες ημέρα ολοκληρωνόταν με μια επίσκεψη στην πόλη της Huesca , όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μαγαζιά και να κάνουμε κάποιες  απαραίτητες αγορές.
Την Πέμπτη 23/3 επικεντρωθήκαμε σε εργαστήρια βιολογικής και παραδοσιακής  γεωργίας. Έπειτα από μια μικρή πεζοπορία βρεθήκαμε σε ένα πρότυπο θερμοκήπιο , ο ιδιοκτήτης του οποίου μας ενημέρωσε για τους τρόπους βιολογικής καλλιέργειας και μας επισήμανε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση φυτοφαρμάκων.
Ακόμα , μας έδειξε ιδιαίτερους τρόπους άρδρευσης από τα παλιά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.
Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα επιστρέψαμε στο σχολείο και  φυτέψαμε στον κήπο του σπόρους που η κάθε αποστολή  κρατούσε από την πατρίδα  της .
Στη συνέχεια, κατασκευάσαμε έναν απλό ξύλινο κομποστοποιητή  καθώς και ξύλινα παγκάκια της φιλίας!
Το δικό μας το βάψαμε στα χρώματα της Γαλανόλευκης και το τοποθετήσαμε σε ένα τμήμα της εσωτερικής αυλής , με θέα τα λουλούδια και τα λαχανικά του μικρού κήπου.
Είχε έρθει η στιγμή του μεσημεριανού και το σχολείο άδειασε  για λίγες μόνο ώρες , καθώς το απόγευμα ήταν η ώρα της διασκέδασης , της μουσικής , του θεάτρου και του αποχαιρετιστήριου πάρτυ.
Με πολλή ζέση οι οικοδεσπότες μας είχαν ετοιμάσει για εμάς ένα θεατρικό κοινωνικού προβληματισμού ,αλλά και μια συναυλία ροκ μουσικής.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική disco και πολύ χορό !!
Όλοι μαζί , αγκαλιασμένοι χορέψαμε και τραγουδήσαμε μουσικές επιλογές των μαθητών από όλες τις συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα χώρες.
Ένας μικρός αυτοσχέδιος μπουφές εμπλούτισε  περισσότερο της όμορφη ατμόσφαιρα.
Η Παρασκευή ήταν η μέρα του αποχαιρετισμού. Οι βαλίτσες γεμάτες τοποθετήθηκαν σε μια γωνιά του σχολείου και  η τελετή λήξης ξεκίνησε.
Σε κλίμα χαράς αλλά και έντονης συναισθηματικής φόρτισης παραλάβαμε τα πιστοποιητικά  παρακολούθησης και ανταλλάξαμε δώρα φιλίας και συνεργασίας!
Με αισθήματα ικανοποίησης και γεμάτοι πανέμορφες αναμνήσεις αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Μάιο στην Ολλανδία!
Ευχαριστούμε Ισπανία !Περάσαμε Υπέροχα! Οι συνοδοί καθηγητές, Κοϊνάκης Νικόλαος – Λασθιωτάκη Αναστασία Υ.Γ. Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ και ΕΔΩ
scroll to top