Το σχολείο μας μετέχει φέτος στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο, με θέμα “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”, με δύο ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών. Η συμμετοχή μας περιλαμβάνει ερευνητική εργασία και ψηφιακή Αφήγηση. Ως θέμα διαλέξαμε το νησί της Σπιναλόγκας.
Παραθέτουμε την Περίληψη της δεύτερης ερευνητικής εργασίας.
“Σπιναλόγκα: Ένα μικρό οδοιπορικό στο Νησί από την Ενετοκρατία μέχρι την τηλεοπτική αποτύπωση”
Ακατοίκητο πλέον το νησάκι των 85 στρεμμάτων που εκτείνεται στα βορειοδυτικά παράλια του Νομού Λασιθίου, στην περιοχή του Μεραμπέλλου, εξακολουθεί να προκαλεί δέος στους επισκέπτες και να γίνεται αντικείμενο έρευνας για τους αρχαιολόγους ανά τον κόσμο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίες οι προσπάθειες ένταξης του νησιού στον κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η παρούσα εργασία που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες σε μορφή Power Point για τους σκοπούς του συνεδρίου διακρίνεται σε τρεις χρονικές περιόδους που αποτέλεσαν σταθμό στην μακραίωνη ιστορία του νησιού και παράλληλα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό. Ειδικότερα, το 1204, χρονολογία κατά την οποία η Σπιναλόγκα περιήλθε στην κυριότητα των Ενετών αποτελεί την αφετηρία της εργασίας. Ακολουθούν ιστορικά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των Ενετών και τα οχυρωματικά έργα του 16ου και 17ου αιώνα. Γίνεται αναφορά στην παράδοση της νησίδας στους Τούρκους από το 1715 και σε αυτό το μέρος παρουσιάζεται η οργάνωση του οικισμού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα για να φτάσουμε στην επανάσταση του 1897 και την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας κατά την οποία η Σπιναλόγκα αποτέλεσε τόπο εκτοπισμού των λεπρών αρχικά από την Κρήτη και έπειτα από πολλά μέρη της Ελλάδας. Παρουσιάζονται οι συνθήκες διαβίωσης των χανσενικών, η καθημερινότητά τους και ιστορικά στοιχεία που παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για την εποχή.
Η εργασία ολοκληρώνεται με μια πολύ σύντομη συνέντευξη των μαθητών με τη Βικτώρια Χίσλοπ, συγγραφέα του βιβλίου «Το Νησί» που έκανε παγκοσμίως γνωστή την ιστορία του τόπου μας.
Επιβλέπουσα: Πέππα Μαρία, Φιλόλογος, ΠΕ02.
Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Λασθιωτάκη Αναστασία, Δεσποτάκη Σωτηρία, Καββάλου Γεωργία, Λαχανά Δήμητρα, Τσιτιρίδου Χριστίνα, Δασκαλογιαννάκη Καλλιόπη
Μαθητές/τριες: Αββανίδη Ειρήνη, Αναστάση Θεοδώρα, Ατσαλάκη Ειρήνη, Ατσαλάκη Ειρήνη, Βαρδαβά Γεωργία-Νεφέλη, Βερίγου Αντωνία, Παγκάλου Χριστίνα, Γεωργιαννάκη Αικατερίνη, Δεδεψίδου Δήμητρα, Θεοχάρη Μαρκέλλα, Καμαράτου Παρασκευή, Κατρίνης Νικόλαος, Κορκιδάκη Πουλχερία, Κωστούλη Δέσποινα, Μαυρικάκη Ευαγγελία, Παπαδάκης Ευάγγελος, Στεφανάκη Χρυσή, Συμινελάκη Αικατερίνη,Τότση Μαριλένα.