Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

Μια υπέροχη εβδομάδα Erasmus για το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου… (VIDEO-PICS)

Από την Δευτέρα 9 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαΐου η Διεύθυνση, οι καθηγητές και πάνω απ΄ όλους οι μαθητές του σχολείου μας με τις οικογένειες τους υποδεχθήκαμε τους 15 μαθητές και τους 6 συνοδούς καθηγητές τους από τα συνεργαζόμενα με εμάς σχολεία της Ισπανίας , της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA 122 ‘Get fit for a greener word’,όλοι μαζί  οι Η.Ε.R.Ο.E.S του 1ου Γυμνασίου με τις  οικογένειές τους, αλλά και οι συμμαθητές τους έδωσαν μαθήματα κρητικής φιλοξενίας.

Τη Δευτέρα όλοι μαζί , σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, συμμετείχαμε  σε παιχνίδια γνωριμίας στην αυλή του σχολείου και περιηγηθήκαμε στις γωνιές Erasmus με τις εργασίες των Ελλήνων μαθητών για όλες τις συνεργαζόμενες χώρες.

Επιπρόσθετα, γευτήκαμε εδέσματα από την κάθε χώρα που είχαμε ετοιμάσει οι ίδιοι,αλλά και ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό των συνεργατών μας.

Οι μαθητές μας απέδωσαν με τον δικό τους τρόπο έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ, μια μαθήτρια έπαιξε στο πιάνο  μια σονάτα του Μότσαρτ προς τιμήν των Αυστριακών εταίρων μας, ενώ άλλες τρεις μαθήτριες ‘έντυσαν’ με τις χορευτικές φιγούρες τους ένα γνωστό ισπανικό τραγούδι.

Η παρουσίαση των χωρών δε θα μπορούσε παρά να κλείσει με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς,για να ακολουθήσει ένα πλούσιο πρωινό με ντόπιες γεύσεις.

Στη συνέχεια , ενημερωθήκαμε μέσα από βιωματικές δράσεις για τον πρότυπο κομποστοποιητή μας και  παρασκευάσαμε  φαρμακευτική και καλλυντική κεραλοιφή.

Τέλος , φυτέψαμε  τα παρτέρια μας ,εμπλουτίζοντας τα και με σπόρους που κρατούσαν οι φιλοξενούμενοί μας από τις χώρες τους.

Σαν μια εργατική κυψέλη έμοιαζε το σχολείο μας την πρώτη αυτή μέρα. Το απογευματάκι περιηγηθήκαμε στις ομορφιές της πόλης μας και γευτήκαμε μεσογειακές γεύσεις.

Την Τρίτη ήρθε η ώρα της άθλησης , πήραμε τα βουνά και τα φαράγγια. Με έμπειρο οδηγό , με ενθουσιασμό και όρεξη περπατήσαμε  στο φαράγγι της Κριτσάς , το οποίο  πλημμυρίσαμε  με τις φωνές και τα γέλια μας.

Η ομορφιά του τοπίου , οι μυρωδιές από τα αγριολούλουδα και τα βότανα του φαραγγιού μας εντυπωσίασαν όλους και οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά.

Μετά την πεζοπορία κατευθυνθήκαμε  στον Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς , όπου είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε καθαρές κρητικές γεύσεις και να δροσιστούμε με μια σουμάδα.

Οι φιλοξενούμενοί μας εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με το γεγονός ότι παρακολούθησαν  τις νεράτες μυζηθρόπιτες να παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια τους , και να σερβίρονται ζεστές!

Η εκδρομή έκλεισε με μια περιήγηση στο όμορφο παραδοσιακό χωριό της Κριτσάς .

https://youtu.be/mD_00IFl3Bw

Την Τετάρτη κατευθυνθήκαμε προς τη θάλασσα. Με ήλιο λαμπρό σύμμαχό μας περιηγηθήκαμε στις αλυκές της Ελούντας και μάθαμε την ιστορία τους.

Στη συνέχεια, μεταβήκαμε  στην Πλάκα και από εκεί με καραβάκι στο νησί της Σπιναλόγκας.

Η θάλασσα ήρεμη , το τοπίο ονειρικό μάγεψε τα βλέμματα όλων μας και διευκόλυνε την περιήγηση στα σοκάκια και στην ιστορία του νησιού.

Πολλά χαμόγελα , ενθουσιώδεις συζητήσεις , απορίες που βρήκαν απαντήσεις και πολλές πολλές φωτογραφίες γέμισαν και αυτή την εξόρμηση.

Ικανοποιημένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες  επιστρέψαμε   στην Πλάκα , όπου περπατήσαμε  και γευματίσαμε.

 

Την Πέμπτη στήθηκε μια ωραία γιορτή στην αυλή του σχολείου.

Το μελίσσι των μαθητών και των καθηγητών ξανάπιασε δουλειά.

Συμμετείχαμε σε  παιχνιδομαθήματα νέων ελληνικών,  σε δοκιμασίες αισθήσεων και προσπαθήσαμε  να προφέρουμε  γρήγορα γλωσσοδέτες.

Επίσης,  μαγειρέψαμε  με επαγγελματίες, παίξαμε survivor παιχνίδια , διδαχθήκαμε κρητικούς χορούς , ζωγραφίσαμε με περιβαλλοντικά και πολυπολιτισμικά μηνύματα και  ξεναγηθήκαμε  στον μινωϊκό πολιτισμό ,αλλά και στον ενδιαφέροντα  κόσμο της ρομποτικής.

Μετά από τα παραπάνω βιωματικά  εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαμε με κυκλική πορεία όλοι ( μαθητές και εκπαιδευτικοί), ακολούθησε το μεγάλο κρητικό γλέντι.

Χορτασμένοι από όλα εκείνα τα φαγητά που οι ίδιοι παρασκευάσαμε, αγκαλιασμένοι  χορέψαμε σε μεγάλους κύκλους που γέμισαν την σχολική αυλή.

Με κέφι που περίσσευε ολοκληρωνόταν μια ακόμα ενθουσιώδης σχολική μέρα!

 

Την Παρασκευή είχε φτάσει η ώρα του αποχαιρετισμού.

Σε κλίμα  συναισθηματικής φόρτισης παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές μιας τόσο όμορφης και γεμάτης εβδομάδας.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και χάρισε ως δώρο στις αποστολές το λεύκωμα  της πόλης μας.

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των σχολείων και η απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Με ένα σιγανό χορό, με αγκαλιές,  κλάματα και πολλή πολλή συγκίνηση οι καλοί συνεργάτες και φίλοι πια ανανεώσαμε τον ραντεβού μας για τον Οκτώβριο, στην Αυστρία.

                                                                       

 

Η Διευθύντρια   Η Παιδαγωγική Ομάδα ERASMUS του 1ου Γυμνασίου
    Ταμπουρατζή Ειρήνη 
Πυθαρούλη Όλγα   Κοϊνάκης Νίκος
    Γιατζάκη Ελπινίκη 
    Λασθιωτάκη Αναστασία
scroll to top