Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία-Χαίρε ώ Χαίρε Λευτεριά 

Από την εκδήλωση του 1ου γυμν.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα εις διπλούν λόγω έλλειψης  χώρου η εκδήλωση για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου του 1ου Γυμνασίου αγ. Νικολάου.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια μουσικής κα Πορφυράκη Ξανθούλα οι φιλόλογοι κα Τσιτιρίδου Χριστίνα και κα Λασθιωτάκη Αναστασία καθώς και ο θεολόγος κ. Τσακιράκης Μιχαήλ. Στην απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων με πολύ χαρά συνέδραμε και ο εξαιρετικός Ιεροψάλτης της Ι. Μητροπόλεως μας και  συντ/χος  συνάδελφος της πρωτοβάθμιας εκπ/σης κ. Φουλεδάκης Γεώργιος τον οποίο ευχαριστούμε πολύ. Από τη μαθητική κοινότητα συμμετείχαν ολοπρόθυμα  μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις με υψηλή απόδοση χωρίς να τους εμποδίσει το μικρό σχετικά διάστημα της προετοιμασίας λόγω και των δρώμενων της αποκριάς που συνέπεσε πολύ κοντά.

Η σχολική κοινότητα απόλαυσε το περιεχόμενο της εκδήλωσης πολυτροπικά δηλ.  με ύμνους στο πρόσωπο της Υπέρμαχου Στρατηγού με ομιλίες ξεκινώντας  από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τη θεολογική του σημασία και στη συνέχεια για τη μεγάλη εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821  που εμπλουτίστηκαν με  προβολή διαφανειών με τραγούδια για τη Λευτεριά με βίντεο συνεντεύξεις και βέβαια με την ύψιστη μορφή μάθησης που είναι το θεατρικό δρώμενο.

Ιδιαίτερη αίσθηση και αποδοχή υπήρξε για το θεατρικό δρώμενο που επιλέχτηκε να είναι για τη δική μας περίπτωση από το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το διήγημα του Ι. Κονδυλάκη ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ από τη συλλογή Η πρώτη αγάπη. Περιγράφει ο συμπατριώτης μας συγγραφέας  με εύθυμο τρόπο τα βάσανα των Ελλήνων στην Κρήτη που υπέφεραν από τους τούρκους στη καθημερινή τους ζωή. Χαράτσι και κάθε είδους φόροι το φρικτό παιδομάζωμα για τη στρατολόγηση των γενίτσαρων  εξευτελισμοί βίαιοι εξισλαμισμοί φόνοι χωρίς αιτία παρουσιάζονται στο διήγημα άλλοτε με διήγηση και άλλοτε μέσα από τα παθήματα του πρωταγωνιστή Σιφογιάννη. Μεγάλη  συγκίνηση βίωσαν μικροί και μεγάλοι θεατές όταν είδαν και άκουσαν το βίαιο εξισλαμισμό  που υπέστη από τον αγά του Μοχού συνέπεια της ασέβειας που έδειξε προς την αργία του Πάσχα καθώς και οι μετέπειτα σκέψεις του να συνεχίσει κρυφά τη χριστιανική πίστη υποκρινόμενος το μουσουλμάνο όπως έκανε σχεδόν ο μισός πληθυσμός της νήσου τα χρόνια εκείνα και μάλιστα πατριαρχική αδεία με τραγικό αποτέλεσμα όπως αναφέρεται στο διήγημα με το πέρασμα του χρόνου οι απόγονοι των λεγόμενων κρυφοχριστιανών να καταλήξουν συνειδητοί τουρκοκρητικοί οι οποίοι και έπνιξαν στο αίμα τόσες επαναστάσεις αυτών που απέμειναν Χριστιανοί και Έλληνες- συγγενείς τους τις πιο πολλές φορές- και καθυστέρησε έτσι η απελευθέρωση της Κρήτης 100 ολόκληρα αιματοβαμμένα χρόνια.   

Συμπαραστάτης στα δεινά όμως η Εκκλησία με τους απλούς Ιερείς στα χωριά και στις πόλεις και τους Νεομάρτυρες  που  άλλοτε υπερασπίζονταν με τη ζωή τους το ποίμνιο τους και άλλοτε συμμετείχαν στις τόσες αιματοβαμμένες επαναστάσεις ή και σκέπαζαν τους επαναστάτες του αγώνα όταν το ζητούσε η ανάγκη  μέχρι να έρθει το  ποθούμενο δηλ.  η λευτεριά στο νησί και να απαλλαχτεί η Κρήτη επιτέλους από τους τουρκοκρητικούς  με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922  όπως μαρτυρεί εκτός από το συγγραφέα και ο συντοπίτης μας Μ. Κοζύρης στο βραβευμένο έργο του ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

 

ΔΡΑΜ 2024  ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ-ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ

scroll to top