Close
Τηλ. 2841022301 || Fax: 2841022384 || Mail: mail@1gym-ag-nikol.las.sch.gr

Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στην Αυστρία για το πρόγραμμα Erasmus+ (pics)

Μια μοναδική Erasmus+ εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι H.E.R.O.E.S του 1ου Γυμνασίου.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις μαθητές και οι τρεις συνοδοί καθηγητές τους βρέθηκαν την εβδομάδα 9-14 Οκτωβρίου στην St.Agatha της Αυστρίας,φιλοξενούμενοι του σχολείου NMS St.Agatha. Εκεί συναντήθηκαν και με τους υπόλοιπους συνεργάτες του έργου ‘Get fit for a greener world’ από τα σχολεία ‘IES Monegros-Gaspar Lax’ από τη Sariñena της Ισπανίας και ‘Stedelijk Dalton College Alkmaar’ από το Alkmaar της Ολλανδίας και όλοι μαζί έζησαν μοναδικές στιγμές συνεργασίας,συνύπαρξης και συμφιλίωσης που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Η επίσκεψη στην Αυστρία μέσα από τα μάτια των μαθητών

Με ανυπομονησία κι ενθουσιασμό ετοιμαστήκαμε για το ταξίδι μας στην Sankt Agatha της Αυστρίας στις αρχές του Οκτώβρη. Είχαμε ήδη επικοινωνήσει με τις οικογένειες που θα μας φιλοξενούσαν και παρόλο που ήμασταν όλοι αρκετά αγχωμένοι στην αρχή, περάσαμε μια υπέροχη εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες,γνώσεις και πολλούς καινούριους φίλους.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Η μεγάλη μέρα που τόσο καιρό περιμέναμε έφτασε, η μέρα που άρχισε το ταξίδι μας.Συναντηθήκαμε στις 4 τα ξημερώματα και ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. Φτάσαμε στην Αθήνα και μετά από λίγες ώρες στο Μόναχο. Κάναμε μια βόλτα στις κεντρικές πλατείες της πόλης  με ξεναγό την διευθύντριά μας κ.Πυθαρούλη και το απόγευμα πήραμε το τρένο για Πασσάου. Εκεί μας περίμεναν οι οικογένειες που μας φιλοξένησαν.Το βράδυ φτάσαμε στα σπίτια, γνωριστήκαμε με τα παιδιά και ξεκουραστήκαμε.Παρά την αρχική αμηχανία που νιώθαμε καθώς ήταν για τους περισσότερους η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε στο εξωτερικό χωρίς την οικογένεια μας,όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι και μας εκαναν γρήγορα να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί κι ετοιμαστήκαμε για το σχολείο. Μόλις φτάσαμε, μας περίμεναν όλα τα παιδιά του σχολείου έχοντας ετοιμάσει ένα πολύ όμορφο τραγούδι για καλωσόρισμα. Μετά μας ξενάγησαν στο σχολείο τους,το οποίο.ήταν μικρό, αλλά σύγχρονο, με αρκετές αίθουσες, βιβλιοθήκη, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικής κι ένα  καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο όπου παίξαμε διάφορα παιχνίδια για να γνωριστούμε καλύτερα. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς γίνεται εκεί το μάθημα  αφού παρακολουθήσαμε το μάθημα της Φυσικής, των  Εικαστικών και των Αγγλικών. Το μεσημέρι φάγαμε όλοι μαζί στο εστιατόριο του σχολείου,κάναμε ένα μεγάλο διάλειμμα και πήγαμε βόλτα στο χωριό. Το απόγευμα περπατήσαμε μέσα από λιβάδια για να φτάσουμε σε ένα αγρό, όπου μαζέψαμε μήλα, το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής. Αμέσως μετά, πήγαμε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χυμού μήλου. Αφότου μας εξήγησαν όλη την διαδικασία  παρασκευής και συσκευασίας των χυμών, δοκιμάσαμε κι εμείς διάφορες ποικιλίες χυμών ως καλεσμένοι  στο σπίτι του διευθυντή του σχολείου. Μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης, το βραδάκι συναντηθήκαμε και πάλι όλες οι ομάδες στο σχολείο και παίξαμε διάφορα παιχνίδια στο γυμναστήριο. Είχε πολλή πλάκα!!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου

Νωρίς το πρωί συναντηθήκαμε στο σχολείο και ξεκινήσαμε πεζοπορία στην εξοχή. Το ψιλόβροχο δεν μας πτόησε καθόλου.Αντιθέτως, η βρεγμένη γη ανέδυε ακόμη πιο έντονες τις μυρωδιές του φθινοπώρου. Μετά από μια ώρα, βρεθήκαμε στο δάσος. Τα πανύψηλα δέντρα, τα φυτά , το νερό από το ποταμάκι , τα καφετιά φύλλα στο έδαφος συνέθεταν ένα πανέμορφο, μαγικό τοπίο, νιώθαμε οτι βρισκόμαστε στην χώρα  των θαυμάτων! Μετά από λίγο φτάσαμε σε μια παλιά καλύβα . Εκεί βρίσκεται ένα παραδοσιακό εργαστήριο σιδηρουργίας, όπου  μας ξενάγησαν οι έμπειροι σιδηρουργοί , μας παρουσίασαν την τέχνη τους, μάθαμε κι οι ίδιοι πώς φτιάχνεται ένα καρφί!! Στη συνέχεια ανεβήκαμε στον πάνω όροφο της καλύβας που ήταν διακοσμημένη με παλιά παραδοσιακά αντικείμενα κι εργαλεία. Ήταν η ώρα για ξεκούραση κι ένα χορταστικό σνακ. Γι’αυτό είχαν φροντίσει οι μητέρες κάποιων μαθητών που μας πρόσφεραν Krapfen, ένα είδος ντόνατ, που μόλις είχαν φτιάξει μπροστά μας! Οι ευγενικοί σιδηρουργοί αποδείχτηκαν και πολύ καλοί μουσικοί ,μας τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι κι έπαιξαν μαζί μας παλιά παιχνίδια. Ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικό! Το μεσημέρι επιστρέψαμε στο σπίτι και περάσαμε το απόγευμα με τους φίλους μας. Η παρέα του Erasmus,μια ομάδα παιδιών από τέσσερις διαφορετικές χώρες που γνωρίστηκαν πριν λίγες μέρες, είχε πλέον δέσει για τα καλά!

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου

Το πρωί συναντηθήκαμε στο σταθμό του τρένου και ταξιδέψαμε στο Λιντς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο για την κλιματική αλλαγή . Μέσα από συζήτηση,παιχνίδια και εναλλαγή ρόλων μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μας έβαλαν σε σκέψεις για την καθημερινότητά μας  και πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Αμέσως μετά, είχαμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και ψώνια!! Το μεσημέρι ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης ενώ μετά την επιστροφή μας το απόγευμα συναντηθήκαμε και πάλι στο σχολείο για κάτι πολύ διαφορετικό. Ανάψαμε πυρά στην πίσω αυλή και ψήσαμε λουκάνικα,τα συνοδεύσαμε με παραδοσιακή πατατοσαλάτα και απολαύσαμε ένα πολύ ωραίο βραδυνό παρέα με τους φίλους μας.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Την Πέμπτη περάσαμε όλη την ημέρα στο σχολείο κάνοντας πολλές διαφορετικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες.  Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα η κάθε ομάδα φύτεψε αρχικά ένα δέντρο,χαρακτηριστικό της κάθε χώρας, κοντά στο σχολείο. Εμείς φυτέψαμε ένα πεύκο! Αργότερα, η ομάδα κάθε χώρας  ζωγράφισε  ένα κομμάτι από τον φράχτη του σχολείου.Το θέμα έπρεπε να  “θυμίζει”  την  χώρα  μας αλλά ταυτόχρονα να έχει σχέση με το πρόγραμμα Erasmus. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο ‘κέντρο των μελισσών’ που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο,μάθαμε για την ζωή και την σημασία του έργου τους και δοκιμάσαμε μέλι από διαφορετικά φυτά. Αυτό που μας άρεσε όμως πιο πολύ εκείνη την ημέρα ήταν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, όπου φτιάξαμε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Για το βράδυ,το πρόγραμμα περιελάμβανε disco night!! Παρέα με τους καινουργιους μας φίλους αλλά και με παλαιότερους μαθητές του Αυστριακού σχολείου,τα παιδιά που μας είχαν επισκεφτεί τον περασμένο Μάιο, περάσαμε μια όμορφη βραδιά με πολλή μουσική,χορό και παιχνίδια!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Όπως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν γρήγορα,έτσι κι η δικά μας ‘περιπέτεια’ έφτασε πολύ γρήγορα στο τέλος της . Συναντηθήκαμε όλες οι ομάδες για τελευταία φορά στο Αυστριακό σχολείο, μιλήσαμε για τις εντυπώσεις μας από όλη την εβδομάδα,ανταλλάξαμε δώρα και αφότου λάβαμε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης, άρχισαν να κυλούν δάκρυα στα μάτια όλων. Δάκρυα χαράς  κι ευγνωμοσύνης για όσα ζήσαμε.

Σε κλίμα συγκίνησης  αποχαιρετήσαμε λοιπόν τις οικογένειες που μας αγκάλιασαν με αγάπη,το σχολείο που έγινε το σχολείο μας για μια εβδομάδα, και τους φίλους μας από την Αυστρία,την Ισπανία και την Ολλανδία με τους οποίους συνεργαστήκαμε,παίξαμε,γελάσαμε,διασκεδάσαμε μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος.Όλες αυτές τις μέρες μοιραστήκαμε μαζί όμορφες στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες κι ευχόμαστε να τους δούμε σύντομα πάλι!

Οι μαθητές

Μπαστάκη Άρτεμις

Ζαγόρου Ηλέκτρα

Ζαχαριά Σοφία

Βασιλάκης Ίωνας Νικόλαος

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Πυθαρούλη Όλγα Γιατζάκη Ελπινίκη Ταμπουρατζή Ειρήνη

scroll to top